Si alguna cosa tenen els Mac, és l’alt volum d’informació que acumulen al disc dur degut a aplicacions com iTunes o iPhoto. En el meu cas, dels 250GB de HDD, només em quedaven uns 17GB lliures. Per la qual cosa em vaig plantejar canviar el disc dur. Aquest no és un bon moment per a fer-ho, degut als problemes de les fàbriques que hi ha Tailàndia (actualment els preus dels discs durs són el doble), però no em quedava una altra solució.
El primer que vaig fer, va ser seleccionar el disc dur que més s’ajustava a les meves necessitats. Volia 500GB i una velocitat de 7.200 rpm. Dels que hi ha al mercat, els millors són el Scorpio Black de Western Digital i el Momentus de Seagate. Al final vaig adquirir aquest segon ja que no hi ha haver manera de trobar el Western Digital.
Un cop tenim el disc dur, cal adquirir una carcassa USB amb connector SATA que ens permeti posar el disc dur i connectar-lo a un port USB de l’ordinador. Aquestes carcasses són bastants econòmiques i podem triar la que ens faci més ràbia. El primer que haurem de fer amb el disc dur és formatejar-lo per Mac. En el meu cas, que tinc un MacbookPro amb processador d’Intel, vaig formatejar una partició única com a HFS+ amb registre i amb Taula de particions GUID. Per a fer-ho podeu emprar la aplicació Utilitats de Disc que ve per defecte amb el Mac OS X.
A partir d’aquest moment ja estem llestos per a fer una clonació. Hi ha diferents aplicacions per a realitzar aquest procés. Jo us recomano Carbon Copy Cloner, que a més de ser gratuïta, funciona francament bé. Un cop descarregat el programa de la seva web, i tenint connectat la carcassa externa al port USB, amb el disc dur nou a dins, obrim el programa.
El funcionament és molt senzill. Hi ha dos columnes, la de la esquerra servirà per a triar el disc dur origen de la informació, i la de la dreta per a seleccionar el destí on es clonarà tota la informació. Per a fer una clonació triarem l’opció “Maintain a backup (Archive modified and deleted items)” del menú de configuració. Ara només caldrà donar el botó de “Clone” i esperar una bona estona a que copiï tota la informació.
En el meu cas va trigar poc més de 3 hores a copiar 223GB. Un cop finalitzada la clonació, i amb el disc dur extern connectat al port USB, recomano fer una comprovació de permisos, per a reparar-los en cas que hi hagués algun problema. Per a fer-ho empreu la Utilitat de Disc del propi sistema OS X.
Si heu arribat fins aquí, ja tindríeu clonat el disc dur i podríeu fer el canvi i ja estaria, però us recomano intentar arrencar l’ordinador amb el disc dur extern. Per a fer-ho, apagueu el Mac i al engegar-lo premeu la tecla alt. Us sortirà un menú per a triar amb quin disc voleu arrencar. Seleccioneu el nou disc dur, que es troba connectat per USB, i comproveu que arrenca correctament, que tots els programes funcionen i que teniu tota la informació necessària. No patiu si va una mica lent, tingueu en compte que està connectat per USB i per tant és normal que vagi lent.
El darrer pas és obrir el Mac, treure el disc dur antic i connectar el nou. Si voleu, podeu resetejar la PRAM. No seria necessari, però com que no costa gaire. Un cop tingueu el nou disc dur instal·lat, premeu el botó d’encendre’l i just després premeu les tecles Cmd+Alt+P+R. Millor utilitzeu les dues mans. Mantingueu pitjades les tecles fins que faci dos cops el gong d’arrencar. Deixeu anar les tecles i espereu a que arrenqui el sistema. Ara ja teniu un nou disc dur per a posar-hi tota la informació que no us hi cabia.
Publica un comentari a l'entrada